Skip to main content

“Ik heb je advies opgevolgd … maar er lijkt nog steeds niets verder te komen.”

Manon schrijft:

Ik lijk op dit moment erg geprikkeld te worden door een negatieve ervaring op mijn werk. Mijn lijf is erg ‘dichtgeklemd’ en op jouw advies, gebruik ik de woorden: “Ik voel dat iets in mij bang is.” Maar er lijkt nog steeds dat ik er niet verder mee kom. Ik hoop dat je kunt helpen.

Hallo Manon,

Ja, het is waar dat zeggen “iets in mij is …” niet altijd verlichting brengt.

Zeggen “Ik ervaar dat iets in mij ………. voelt” is het begin. Het begin van een relatie.

Als je de woorden zegt, en je lijf is nog steeds ‘dichtgeklemd’, is de volgende stap misschien om tegen het doodsbange dichtgeklemde gevoel te zeggen: “Ik vertrouw erop dat je je om een ​​goede reden zo voelt.”

En stop dan. En luister dan door je aandacht heen. Neem de tijd om bij dit gespannen gevoel te blijven zitten. Stel je open voor dit deel door te voelen waarom het zo dichtgeklemd en doodsbang wordt. Het is een ervaring op je werk … je weet het al … en voel nu wat het is met die ervaring op je werk die je dit gevoel geeft.

Ons lijf kan ons laten weten dat iets aandacht nodig heeft. Als je werkelijk onveilig bent, moet je natuurlijk maatregelen nemen om jouw veiligheid te waarborgen.

Of, als je kijkt, realiseer je je misschien dat de huidige situatie niet onveilig is, maar iets in de huidige situatie roept een lijfelijke herinnering op uit een verleden tijd waarin je onveilig was. En dat heeft ook aandacht nodig.

Je zou zachtmoedig je hand kunnen leggen op de plek in je lijf waar een angstig, ‘dichtgeklemd’ gevoel zich laat gelden, en zeggen: “Ik ben hier bij jou. Ik begrijp hoe angstaanjagend het is.”

Verandering komt misschien niet meteen … omdat we er eerst een relatie mee opbouwen, en een relatie kost tijd. Maar er komt verandering. Verandering komt omdat het leven verder komt als er empathie en liefdevolle aanwezige aandacht is voor wat zich nu zo voelt. Zo zijn wij geschapen, relationeel met anderen, maar ook relationeel met onszelf.