Skip to main content

Wat kan je er aan veranderen als je snel de neiging hebt om de stemming van de ander op te pikken en besmet te worden met andermans stressvolle gevoelens

Grietje schrijft:

Mijn volwassen dochter belast me wanneer ze gestrest raakt! Ik merk dat wanneer ze gestrest raakt dat ik dan haar humeur oppik en overneem. Op zulke momenten raak ik verwijderd van haar en voel ik me zelf ook erg gestrest! Wanneer ze gelukkig en in goede vorm is, voel ik me ook gelukkig. Ik vind het toch raar: het is alsof mijn humeur afhangt van haar humeur!

Hi Grietje:

Het is heel natuurlijk dat de stemming van iemand van wie we houden, onze stemming beïnvloedt. Maar het klinkt alsof je meer wordt beïnvloed door de stemmingen van je dochter dan nodig is.

Wat liefde NIET vereist

Voor sommige mensen kan het een grote openbaring zijn om te ontdekken dat liefde niet vereist dat we al de gevoelens van iemand van wie we houden voelen. En empathie veronderstelt niet dat we dezelfde dingen voelen en net zo sterk als de ander voelt.

Zij wil dat niet!

Ik denk niet eens dat we zouden willen dat de ander onze gevoelens voelt zoals ik die voel. Ik ben er van overtuigd dat je dochter liever zou hebben dat je haar stress niet zo voelt als zij dat voelt!

Om niet besmet te raken helpt het om stil te staan bij je eigen gevoelens

Maar wat kan je daaraan doen om niet besmet te raken met de stress van iemand anders? Ik wil je adviseren om te oefenen met het aandachtig aanvoelen van je eigen gevoelens in het bijzijn van de ander. Zeg in stilte: “En hoe ik me voel is …, ik merk iets in mij op dat … voelt. En wat wil me dat laten beseffen?” Misschien kan jij je dochter om een pauzemoment te vragen om voor jezelf stil te staan bij je eigen gevoelens.

Feltsensing helpt om verwondert te zijn over je eigen gevoelens

Ik herinner me een tijd dat ik de gevoelens van anderen sterker voelde dan de mijne. Dat kwam omdat er thuis wel gediscussieerd werd, maar niet gevraagd werd naar hoe ik het voelde. Als de een na jongste voelde ik me vaak de een na kleinste, zonder te weten wat er echt in mijzelf omging. Pas toen ik Feltsensing leerde toepassen, ontdekte ik dat ik tot mijn verwondering en plezier andere gevoelens kon hebben dan de mensen om me heen. Maar in het begin waren mijn eigen gevoelens vaak moeilijk te definiëren en vond ik het een uitdaging om de felt sense achter deze gevoelens te benaderen en te beschrijven.

Hoe is het voor jou daar vanbinnen, hoe ik het echt?

Het hielp dat andere mensen geïnteresseerd waren in hoe ik me voelde. “Hoe is dat voor jou daar vanbinnen?” was een veel voorkomende vraag in de Feltsensing-gemeenschap. Na een tijdje en nadat ik mijn schaamte had overwonnen vond ik die vraag geweldig.

Een pauze-moment voor om bij jezelf te zijn

Misschien is het iets om met je dochter te ruilen. “Laten we een tijd hebben waarop je me vertelt hoe je je voelt en ik luister. En dan vraag ik jou naar mij te luisteren. Dan zal ik je vertellen hoe ik me voel. Ik heb gehoord dat dit mensen helpt om dichterbij te komen en hun gevoelens beter te verwerken. Lijkt het je iets?” Het is wellicht eerst een beetje ongewoon op deze manier. Zelfs als ze niet op deze manier naar je wil luisteren kun nog steeds naar jezelf luisteren. Ik weet dat het in eerste instantie voelt alsof jouw stemming hetzelfde is als die van haar. Maar na verloop van tijd, als je ruimte laat voor hoe je je voelt, denk ik dat dit zal veranderen. Je weet dan dat jouw gevoelens ook in deze relatie er mogen en kunnen zijn.

Wees welkom in de open oefengroep

In de open oefengroep voor Feltsensing die in september weer uit z’n zomerslaap ontwaakt zal ik de eerste keer het hebben over interactieve Feltsensing. Daarbij presenteer ik ook een schema dat je kan gebruiken om het gesprek over wat je voelt met een ander te structureren en te stimuleren. Tot die tijd ben je ook welkom op de Challenges. Ik Challenge één leer je om meer contact te maken met je lijf en wat het daar vanbinnen voelt. In Challenge twee leer je jouw emotionele intelligentie te ontwikkelen. Weet dat je van harte uitgenodigd bent om mee te doen.