Skip to main content

De menselijke beleving is ‘pré-conceptueel’. In andere woorden, voordat je iets onder woorden brengt (hebt geconceptualiseerd) is er al ergens iets in jou dat je daarover voelt vanbinnen. Patronen en uitdrukkingen kunnen voortkomen uit je beleving, maar die beleving is nooit helemaal precies hetzelfde als de woorden en uitdrukkingen die jij daarbij vindt, of voor datgene dat je wilt definiëren.

Beleving wordt niet gemaakt door woorden

De menselijke beleving is niet gemaakt door woorden of conceptualisaties. Als jij jouw gevoel van je favoriete muziekstuk/liedje onder woorden zou moeten brengen, wat zou je dan zeggen?

Direct refereren

Zelfs al kan je niet je beleving precies onder woorden brengen, toch kan je wel daarmee direct daar aan refereren. Bijvoorbeeld: Zelfs al kan je niet precies verwoorden ‘hoe je kan fietsen’, kun je toch best wel fietsen. Je lijf weet precies hoe je dat moet doen.

Beleving, expressie en begrijpen

Er zijn drie uitdrukkingen die met elkaar verwant zijn: beleving, expressie en begrijpen. Als je stil gaat staan bij je beleving van iets in jezelf, of over een situatie, of over een ander of de Ander, dan ga je langzamerhand er iets van begrijpen, het wordt je stilaan duidelijk. En je geeft er dan ook expressie aan.

Wat gebeurt hier?

“Ik merk iets in mij op dat bang voelt… Nee, dat is het toch niet helemaal… (pauze)… Het is meer een soort spanning…  (zucht)… Eigenlijk is het meer dat het gefrustreerd is…” Wat gebeurt hier? 

Klankborden

Je kan een spreker alleen begrijpen als we deze beter begrijpen dan dat ze zichzelf begrijpen. Dit gebeurt alleen als we als luisteraar z’n beleving ook door ons heen laten gaan en deze verder ontwikkelen in onszelf; als we de beleving van de spreker reconstrueren in onze eigen beleving (ik noem dat ook wel klankborden), waardoor ik zelf er wijzer van wordt en onze beleving de spreker op z’n beurt weer de spreker verrijkt.

Kruisen

Er zijn twee manieren van kruisen (crossing). Ten eerste: als jij en ik elkaar kruisen in onze gezamenlijke beleving van een interactie. Ten tweede: als twee dingen die niets met elkaar gemeen lijken te hebben met elkaar kruisen. “Hoe zou je boosheid zijn als je die kruist met een stoel?”

Volgende week

Volgende week vertel ik meer over kruisen. Ik doe dat door middel van een video waarin ik jullie begeleid in een Feltsensing-oefening waarin ik ook ‘crossing’ aanreik.