Skip to main content

In een aantal blogs wil ik de komende weken wat aandacht besteden aan het verschil tussen emoties en de felt sense, het alomvattende lijfelijke gevoel, waar we ons tijdens de Open groep voor Feltsensing op richten. Deze blog is deel 2

Jan Willem stelde mij de volgende vraag: Is een felt sense een tastbaar gevoel? Als dat zo is dan kan ik tastbare gevoel dan ook aftasten?

Beste Jan Willem, wat een goede vraag!

Van een tastbaar gevoel naar een af te tasten gevoel

Een emotie kun je letterlijk voelen ergens in je lijf. Met andere woorden: het is een tastbare emotie. Je voelt er de spanning van, of de stress. Helaas laten de meeste mensen het hierbij. Ze nemen niet de gelegenheid om een pauze te nemen om dit tastbare gevoel af te tasten met aandacht. Wat dan blijkt een emotie zoveel meer inhouden en mogelijkheden te hebben! Wie een emotie met aandacht aftast in z’n lijf, merkt dat het zoveel meer zeggen heeft: Het heeft z’n eigen perspectief heeft, z’n eigen standpunt en reikt nieuwe mogelijkheden aan voor jouzelf en je situatie. Je kan met je aandacht op alle plekken in je lijf zijn, zoals jouw bloed, jouw leven ook overal in je lijf kan komen.

De felt sense als een Perzisch tapijt

Een felt sense bevat een doolhof van betekenissen, het bestaat uit een hele structuur van facetten. Je kan het vergelijken met een Perzisch tapijt van patronen. Het bevat meer dan er gezegd of gedacht kan worden. Ondanks die complexiteit heeft de alomvattende felt sense ook een focus, die kan bestaan uit één enkele specifieke vraag of thema. De felt sense bevat op deze manier meerdere aspecten om verdere stappen te nemen met betrekking tot iets in je leven. Als we de boodschap van de felt sense tot ons hebben genomen zodat deze ons eigen kan worden weten we zeggen ‘waar dit alles over gaat’. En door dit stukje bij beetje onder woorden te brengen ga je je de hele ingewikkeldheid van een situatie of herinnering je realiseren.

Uit een akelig gevoel kan iets goeds voortkomen

Met een akelig gevoel ga je je realiseren ‘wat het ergste is’. Maar dan is dat akelige gevoel wel op de goede manier in je aandacht. Je gaat er niet aan ten onder en je hoeft het niet te verbannen uit je gevoelswereld. Beter nog, je gaat ontdekken dat uit zo’n akelig gevoel iets belangrijks kan voortkomen, een volgende stap, die je verder brengt in je leven met betrekking tot een probleem of een situatie. 

De felt sense brengt je vooruit

Eigenlijk zijn alle menselijke situaties veel ingewikkelder dan onze concepten en begrippen kunnen bevatten. Een eenvoudige verklaring kan duidelijk maken wat een bepaalde situatie betekent, omdat die verklaring de complexiteit van die situatie met zich meebrengt. Ik zeg dat een dergelijke verklaring de ingewikkeldheid van de situatie vooruitbrengt in z’n ontwikkeling.

Laat je verrassen door de unieke felt sense

Als er een felt sense is, zullen alleen bepaalde zinnen of acties kunnen resoneren met en passen bij de felt sense en deze vooruitbrengen in z’n ontwikkeling. Het duurt tijdens Feltsensing wel een langer durend moment voordat dergelijke zinnen of actiestappen komen die passen bij de felt sense. Laat je verrassen, dergelijke zinnen en actiestappen hebben iets nieuws in zich met een frisse kijk op de situatie. Zelfs als we al veel weten over wat te maken heeft met een gevoel over een situatie of over jezelf, omvat een felt sense veel dat nog níet bekend is. Dat wordt duidelijk als je met radicale acceptatie, geduld dit meer dan lijfelijke gevoel aftast. Dan blijk de felt sense het unieke gevoel van een hele ingewikkeldheid te zijn. En daarom valt het niet in een bekende gevoels- of gedachte categorie.

Feltsensing werkt zo:

Ga dus met je aandacht mee met je adem naar je lijf. Daar tussen je kin en je heupen vormt zich zo’n felt sense. Blijf dit meer dan lijfelijke gevoel aandachtig observeren. Begroet het. Maak er contact mee! Laat de felt sense je duidelijk maken hoe ut wil dat jij er bij wilt zijn. Vriendelijk? Accepterend? Benieuwd? De felt sense opent zich vervolgens in woorden, zinnetjes en beelden. Er zit ook een emotionele kant aan. Dan ontstaat er gevoelstaal! Er word je van alles duidelijk over jezelf, over een probleem of een situatie. Blijf je observerend afvragen of dit het nou precies is wat het duidelijk wil maken en hoe het je vooruitbrengt in voelen, denken en doen. Blijf het met je aandacht aftasten. Vergeet aan het einde niet om deze felt sense te bedanken. Het was een heilig moment!