Skip to main content

Heb jij je ooit afgevraagd waaronder eenvoudige principe in Feltsensing van ‘het met aandacht ergens bij zijn’ zo’n diepgaande verandering teweeg kan brengen

Jannie schrijft:

De POH-GGZ-er van mijn huisarts heeft mij je e-cursus ‘MindfulFocusing’ aanbevolen. Toen ik deze e-cursus ging volgen werd het mij al snel heel veel helderder. Bedankt dat je me hierbij het begin hebt aangereikt van mijn genezingsproces. Ik merk dat ik door Feltsensing toe te passen weer veel meer in contact kom met mijn gevoelens en met mijn gevoelsnotie. Er is echter wel een vraag die blijft hangen. En misschien begrijp ik de nuance gewoon niet. Maar ik kan niet begrijpen waarom dingen veranderen door er alleen maar open, vriendelijke en accepterende aandacht aan te schenken. Kan jee daar meer over vertellen?

Beste Jannie:

Zo’n belangrijke vraag! Ik wil er een antwoord op geven vanuit het perspectief van Feltsensing.

Wat niet wordt gevoeld…

Eugene Gendlin, de psycholoog die het Fetsensingproces heeft onderscheiden bij zijn cliënten en daarbij vaardigheden en stappen heeft verwoord, gaf vanuit zijn kijk op het levensproces zijn antwoord. Als het gaat over wat we voelen en beseffen schrijft hij: “Wat niet wordt gevoeld, blijft hetzelfde. Als het wordt gevoeld, verandert het.”

Het lijfelijk gevoeld besef

Wat hij in dat citaat bedoelt met iets ‘gevoeld worden’ gaat over een lijfelijk gevoeld besef over iets van jezelf of over je situatie. Voelen betekent hier ‘directe aandacht aan iets schenken’. Je  gaat met de aandacht van je geest naar dat lijfelijk gevoelde besef omtrent iets in je leven.

Constante verandering

We leven en het leven is constant aan het veranderen. Alles wat leeft, is onderhevig aan verandering.

Verandering vindt plaats binnen een context

Maar verandering gebeurt niet zomaar. Levende verandering is de ontwikkeling van een levend proces dat plaats vindt binnen een context.  Het vindt plaats in de omgeving waarin we ons bevinden en het reageert op wat in ons en wat buiten ons is.

Voorbeeld

Een voorbeeld: Ik kom de keuken binnen en mijn vrouw kookt het avondeten. Heerlijke geuren komen op me af. Het gevoel van liefde omringt me. Voordat ik kan nadenken, is mijn lijf al aan het ontspannen. Ik voel dat ik echt trek heb, dat wordt steeds duidelijker. En ook het water begint me in de mond te lopen. Op mijn gezicht ontstaat een glimlach en ik raak het lijf van mijn vrouw liefdevol aan met een warm gebaar.

Andere context

Maar als ik mijzelf in plaats daarvan in een gevaarlijke situatie zou begeven, zou mijn lijf heel anders reageren. Als ik in een heftig conflict leef met mijn vrouw, dan kan het eten nog zo lekker ruiken, maar de confrontatie met mijn vrouw zal heel anders verlopen. Mijn lijf zal gespannen worden. We zullen het eten stilzwijgend moeten opeten. En plotseling smaakt het ook niet meer zo lekker. Het gaat weer beter als ik vertel wat de ruzie met me doet, dat ik een pijnlijk en verdrietig gevoel in mijn middenrif ervaar. En als ik aan haar vraag of zij ook zo’n gevoelsnotie over onze ruzie heeft.

Hoe we zelf ons lijf behandelen en hoe het door onze context geraakt wordt

Dit is de theoretische achtergrond van het antwoord op uw vraag. Wat we ook voelen, het lijf met z’n besef reageert op hoe het wordt behandeld en ook op hoe we het zelf behandelen. 

je voelt als er echt naar je geluisterd wordt

Geen wonder dat een gevoel verandert als het ervaart dat ik hier met aandacht voor mezelf ben en dat ik ernaar naar luister! Zou je bij jou niet hetzelfde zijn? Ja, als je voelt dat ik met zorg naar je luister, ga je voelen dat je lijf als reactie daarop verandert. Het voelt zich gehoord en dat veroorzaakt een reeks aan kleine verschuivingen en opent nieuwe perspectieven. 

Je kan je eigen innerlijke omgeving creëren

Als we dus met aandacht naar onze eigen gevoelens gaan, met ‘ik voel’ en ‘iets in mij’, dan creëren we een innerlijke omgeving waarin de gevoelens zelf kunnen veranderen. Ze vormen hun eigen perspectief en tonen daarbij ook de richting die ze nodig hebben om te veranderen. In een notendop is dat Wat Feltsensing is. Feltsensing werkt!