Skip to main content

.

We dromen 2 uur per nacht!

Het is gek dat we vaak ‘s ochtends zeggen dat we niet weten waar we over gedroomd hebben. Toch geven verschillende onderzoekers aan dat we gemiddeld twee uur per nacht dromen. Maar waarom doen we dromen dan af met opmerkingen als ‘dromen zijn bedrog’?

Wijs en verstandig bezig met dromen

In mijn werken met mijn eigen dromen en de dromen van anderen kom ik iedere keer weer verrassingen tegen. Dromen vertellen echt iets en verdienen veel meer waardering! En: dromen willen op een andere manier dan ‘gewoon verstandelijk’ benaderd worden. Langzamerhand is de overtuiging in mij gegroeid dat het wijs en verstandig is om bezig zijn met je dromen.

Het vage gevoel van een droom

Een droom laat een gevoel bij je achter, een wat vaag lijfelijk gevoel. Wanneer je daar op een bepaalde manier aandacht aan schenk, gebeurt er iets opmerkelijks. Je begint je droom te begrijpen. Je ontdekt waar de droom mee te maken heeft in je leven. Je komt erachter wat je met de boodschap van de droom kunt doen. Dat geeft opluchting en levenswijsheid.
Je kunt zelfs plezier gaan beleven aan ‘uitleggen van dromen’ en het gebruiken van dromen voor het dagelijkse leven.

Dromen duiden met Feltsensing

De in deze training gehanteerde methode om dromen te interpreteren is gebaseerd op Feltsensing. Feltsensing is een set van vaardigheden die je helpen om je ziel te helen en de groei te vinden die je verder helpt met jouw leven. De vaardigheden helpen te luisteren naar gevoelens die diep in je lijf op te merken zijn. Speciaal richt Feltsensing daarbij op de zich vormende felt sense, een vaag maar ook veelzeggend lijfelijk gevoel, waar we nog woorden voor dienen te zoeken. Deze techniek en vaardigheden zijn bij uitstek geschikt om dromen te interpreteren, omdat aandacht wordt besteed aan de vage, vluchtige gevoelens die dromen doorgaans achterlaten.

De situatie en plaats van de droom en het gevoel over de droom

De plek of plekken waarin de droom zich afspeelt zijn veelzeggend.
Als belangrijkste toetssteen voor de droomduiding wordt daarbij de lijfelijke reactie van de dromer bevraagd die via de zogenaamde felt sense toegang geeft tot de betekenis van de droom. Deze felt sense is een direct punt in je lijfelijke beleving waaraan je steeds kan refereren; het is een toetssteen die dus bij de dromer zelf ligt en die in wezen onafhankelijk is van enige bestaande theorie.

Boeken en reader

We gebruiken twee boeken over dromen en er staat één uitgebreid artikel in de Online Leeromgeving van PositiveExperiencing. De titels van de boeken: Eugene Gendlin: Focussen en je dromen; Andrea Koch: Dreams and the person-centered approach: cherishing client experiencing. Deze theorie en methode met de lijfelijke benadering die in deze workshop gehanteerd wordt, integreert verschillende theorieën over dromen die in de loop der tijd zijn ontwikkeld. Iedereen kan door middel van Feltsensing werken met zijn of haar dromen. In de workshop wordt aan de hand van verschillende voorbeelden stap voor stap een persoonlijk leerproces aangereikt.

Vorm van de training

De vorm die PositiveExperiencing heeft gekozen voor de training is ‘blended learning’. Dat betekent dat de theorie en de basisoefeningen worden aangereikt via online webinars. In de vier live-sessies van 2,5 uur (momenteel via Zoom) is daardoor extra veel aandacht voor het oefenen met de vaardigheden en het evalueren hiervan. Tussen de live-sessies zijn er Questions and Answers sessies van 45 minuten.

Opgave

Opgeven voor deze training Feltsensing kan via de winkel van het Learning Management Systeem van PositiveExperiencing. In de agenda staat wanneer er weer een training ‘Je dromen begrijpen’ start. Misschien wil je nagaan of Feltsensing iets voor jou is. Dan kan je een gratis proefsessie Feltsensing aanvragen via de onlinewinkel, maar vraag eerst bij info@positiveExperiencing.nl daar de 100% kortingscode voor aan.