Skip to main content

Hoe het leven in een te hoog tempo ons ervan kan weerhouden om onze lijfelijke beleving op te merken en onze situatie te ervaren 

Waarom geen gevoelsnotie?

Ralf schrijft: Ik heb een vriend die al een tijdje bezig is met Feltsensing, evenals met andere oefeningen om bewust te worden wat hij van binnen beleeft. Ik schrok ervan toen hij mij ‘opbiechtte’ dat het hem nog nooit is gelukt om een gevoelsnotie te krijgen. Ik vraag me nu af: waarom zou iemand geen gevoelsnotie kunnen krijgen?

Te snel

Geachte Ralf: We leven in een cultuur waarin alles snel moet. We moeten snel en effectief analyseren en beoordelen. Op alles moet je het juiste antwoord hebben. Als iemand een vraag heeft, moeten wij het antwoord al hebben. Alles krijgt een label en moet worden gecategoriseerd. Vaak wordt er onvoldoende dieper gekeken. Heb je wel eens een talkshow gezien waarin de kijker werd gevraagd om een moment in stilte bij zichzelf na te gaan wat hij of zij ergens van vindt? Ik niet. De ‘deskundigen’ worden geraadpleegd, die weten het. Vaak pretenderen deze deskundigen het antwoord te hebben en de weg te weten. Zij weten ons ook niet op de juiste manier tot onszelf te brengen. Als alles snel moet, dan ga je aan het essentiële voorbij! Dan ga je voorbij aan dat andere weten, dat innerlijke besef met z’n beelden, woorden, emoties, herinneringen en herkennen van de waarheid van Tora.

Kom tot jezelf, bouw aan je Somatische Intelligentie

Als je de hele tijd in de wereld van zekerheden moet leven, kun je geen gevoelsnoties krijgen. Gevoelsnoties ontstaan ​​aan de rand, aan de grenszone, waar de ‘labels’ falen. Ze zijn eerst lijfelijk gevoeld. Je kan ze opmerken, maar dan moet je wel eerst Somatische Intelligentie opbouwen om ze ook op de juiste manier te benaderen: Vriendelijk, rustig, accepterend, open en benieuwd naar wat het je duidelijk wil maken. 

Pauzeren en ruimte maken

Gevoelsnoties komen wanneer je pauzeert en van binnen ruimte maakt. Vraag jezelf maar af wat er tussen jou en je helemaal eerlijk en Ok voelen instaat. Luister naar je gedachten, maar ook naar wat je lijf voelt aan onrust, ongenoegen, depressie, angst, woede en pijn. Zet alles wat er komt in figuurlijke zin maar voor je, op de afstand die al die verschillende aspecten fijn vinden. Stop ze dus niet weg, maar geef ze de plek die bij hen past. Ik schrijf al deze aspecten met een woord of beeld op kleine memoblaadjes, die ik daarna op gepaste afstand voor mij (of achter mij, of op de maan) zet. Geniet even van de lege ruimte en de stilte. Er hoeft even niets. Je bent bereid om een ​​tijdje in stilte ‘niets’ te hebben.

‘Niets’ wordt ‘iets’

En dan langzaamaan wordt het ‘niets’’ ‘iets’.  Iets is mijn favoriete woord. “Ik merk ‘iets’ in mij op, hoe zal zich dat nou laten verwoorden?” Dát is een gevoelsnotie, lijfelijk, eerst vaag, maar tegelijkertijd weet je méér! De gevoelsnotie is dus ‘het hoe moet ik dat nou zeggen – gevoel’.

‘Iets’ als taalaanduiding voor dat waar nog geen woorden voor zijn

‘Iets’ is mijn favoriete woord omdat het ons in staat stelt een beleving in de focus van je aandacht te houden dat nog niet met een bekend woord kan worden beschreven.

Verkeerde verwachtingen?

Ralf, ik weet niet waarom je vriend zegt dat hij geen gevoelsnoties krijgt. Ik denk dat hij ze wellicht wel krijgt, maar dat hij verwacht dat een gevoel van gevoel iets sterkers, monumentaler zou zijn. Maart gevoelsnoties zijn meestal eerst vaag, ze voelen aan als ‘bijna niets’, vooral wanneer ze voor het eerst komen.

Mijn suggestie

Zou het misschien kunnen zijn dat je vriend het moeilijk vindt om langzamer te gaan met alleen aandacht voor wat er in en rond zijn ademgebied zich kenbaar maakt? Krijgt de gevoelsnotie op deze manier wel de gelegenheid zich vanuit het ‘onbekende’ te laten vormen? Misschien is dat wat hij voelt als hij pauzeert iets engs of ongemakkelijks. En is dat iets waar hij dus liever niet naar toe wil gaan met zijn aandacht. Je zou hem daar eens op attent kunnen maken. “Zou je bij jezelf kunnen nagaan daar van binnen of er ook iets is dat je liever niet voelt. Of zou het kunnen zijn dat je dat wilt dat je iets anders gaat voelen? Zou je daar dan eerst naar kunnen vragen?

Nieuw als een groene scheut uit de grond

Het is echt jammer om geen gevoelsnoties te krijgen. Weet je waarom? Omdat ik iedere keer als ik zelf benieuwd ben naar een gevoelsnotie of iemand anders begeleid, zie dat daar nu juist ‘nieuw leven’ ontstaat. Het is de plek waar iets nieuws kan gebeuren, zoals een groene scheut die in de lente uit de grond komt. Ik word iedere keer weer verwonderd door het nieuwe en frisse dat de gevoelsnotie mij toont!

God de Bestaansveroorzaker

Het is ook juist in een gevoelsnotie dat ik ook de aanwezigheid van de Bestaansveroorzaker, van God ervaar. In de stilte bij de gevoelsnotie kun je Zijn stem horen. Hij is rechtvaardig, eerlijk, waarheid, geloof, kracht en toont vertrouwen in jou als Zijn zoon of dochter. Dan wordt Feltsensing ook Prayerfulness.

Heb je een vraag over Feltsensing of Prayerfulness? Heb je vragen over het ontwikkelen van een veilige relatie met wat er zich afspeelt in je lijf, hoe je een gevoelsnotie kan ontwikkelen en daar een innerlijke relatie mee kan opbouwen? Mail me dan gerust! Egbert.Monsuur@PositiveExperiencing.nl

Leave a Reply